Miks orgaaniline?
Üha enam inimesi lähevad üle orgaanilisele toidule ning toidulisanditele kuna neid nähakse tervislikemana nii meie enda tervisele kui ka meie maale. Jälgides, mis maailmas hetkel toimub ning mis hakkab varsti toimuma (energia hinna tõus, metsade vähenemine, puhta vee kriis), on tark minna üle looduslikumale valikule, mis toetab nii meie kui ka meie planeedi tervist. Järgmisena toome me välja mõningad põhjused, miks tuleks kalduda orgaanilise põllumajandus saaduste poole.
Kas te olete kuulnud mullas olevate toitainete vähenemisest? Sa oled see, mida sa sööd kehtib ka meie enda maailma kohta kus me elame. Ta on see, mida ta kasvatab. Muld koosneb sadadest erinevatest organismidest, mida on vaja taime kasvamiseks kuid üha rohkem kasutatakse mürgiseid kemikaale, mis hävitavad mullas olevad vajalikud organismid. See aga vähendab ka toitainerikkust toodetes, mida meie sööme. Nii vaadatakse nüüd kuulsale lausele, „õun päevas hoiab arsti eemal“ ebalevalt otsa kuna õuntes ei ole enam nii palju mineraalaineid ega ka bioaktiivseid ühendeid, mis õuntest aastaid tagasi võis leida. Samas, õunad on väiksed, eks ole, neid leidub igal pool ning me otseselt ei näe läbi nende globaalset vajadust orgaanilisele toidule üle minna kuid kuidas oleks ookeani surnud tsoonidega (ocean dead zones)? Tegemist on enamasti inimeste poolt tekitatud probleemiga, kus ookeanis surevad loomad kuna neil ei ole enam hapniku. Hapniku vähesus tekib aga fosfori ning lämmastiku osakaalust vees, mis on sinna sattunud näiteks väetistest, põllumajandussõnnikust või kanalisatsioonist (1).
Minnes mullast edasi, saame me otsa vaadata kõikidele putukatele ning mesilastele, kellega me looduses kohtume. Kujutage ette, et te kõnnite orgaanilise põllu ääres, pikk soe hein liigub tuule käes, ümber ringi on kuulda mesilaste suminat, lindude tiivalööke ning õhust on tunda hilise suve heinamaa lõhna. Teie lähedale maandub liblikas, kes tolmeldab imekauneid lilli. See on kõik loomulik protsess, mida peaks olema näha iga põllu ääres kuid kahjuks on tänaseks teada, et juba näiteks mesilased on ohustatud ning koos nendega ka kõik taimed ning toidud, mida nad aitavad elus hoida. Alates 1970. aastast on Inglismaal vähenenud 41% eluslooduse liikidest ning selle põhjuseks on liigne põllusaaduste tootmine ning kemikaalide kasutamine (2). Orgaaniline põllumajandus on harva nähtav juhus kuid õnneks on meil kui toodete tarvitajatel võimalus teha valik ning osta puhtast loodusest pärit tooteid. Tooteid, mis on tervislikumad, maitsvamad ning loodust toetavad. Orgaanilisi tooteid kasvatades ei kasutata kahjulikke kemikaale ega GMOd. Orgaanilised toodangud kasvavad täpselt nii nagu loodus on seda ette näinud.
Otsides tervislikku toodangut ei pea enam kaugemale vaatama: orgaaniline toit on kooskõlas nii meie looduse kui ka meie kehadega. Lisaks on läbi viidud mitmeid uuringuid, mis vaatavad näiteks pestitsiidide jääke toitudes ning tuleb välja, et orgaanilises toidus leidub neid minimaalselt (3). Taolisi uuringuid on mitmeid (4), mis kõik väidavad sama asja, orgaaniline toit on puhtam ning tervislikum.
Kokkuvõtteks on orgaanilised tooted kooskõlas meie enda planeediga ning meie tervisega. Eelistades puhtast loodusest päris tooteid, aitame me nii ennast kui ka loodust enda ümber. Selle tõttu on ka meie poodides võimalik leida vaid orgaanilisi ning looduslike tooteid ning seda kõike meie tuleviku heaks.
- What is a dead zone? (noaa.gov)
- Why Organic? | Updated in 2021 | Soil Association
- Nutritional quality and safety of organic food. A review (archives-ouvertes.fr)
- Higher antioxidant and lower cadmium concentrations and lower incidence of pesticide residues in organically grown crops: a systematic literature review and meta-analyses | British Journal of Nutrition | Cambridge Core